Cesta pro Betlémské světlo

V sobotu 19. 12. 2015 jsme do Plzně přivezli betlémské světlo, jako tradičně ve skupině třech skautů. Přestože jsme pro něj nejeli až do samotného Betléma, cesta byla pořádně dlouhá. Jako každý rok jsme se vydali do Brna, kde na nás ráno čekali brněnští skauti a předali nám požehnané světlo. Se dvěma lucernami jsme nastoupili do vlaku, který nás měl dovézt až do Plzně. Stejným směrem jeli ještě dva skauti z Veselí nad Lužnicí, takže nám ve větším počtu cesta rychleji ubíhala.

Rozhodně nebyl čas na nudu- všude, kde vlak zastavil, nás očekávaly davy lidí s plnýma rukama svíček a lucerniček. A i když jsme většinou zastavili tak na minutku, měli jsme velkou radost z toho, jak si lidé opatrně předávají světýlko jako poklad a jak se betlémské světlo postupně rozšiřuje do různých koutů země. Ti, kdo na nás čekali, nebyli jenom skauti, i když těch bylo opravdu dost. Spolu s nimi nás vřele vítalo mnoho dalších lidí, kteří byli velmi vděční za náš malý plamínek.

To, co nám cestu trošku zkomplikovalo, byla krátká výluka. Cestovat autobusem s ohněm jsme nesměli, tak jsme dlouho přemýšleli, co budeme dělat. Naštěstí jsme zakusili, jak se o nás Bůh stará, protože jednomu z nás dráhy nabídly svezení v nákladním autě. S velkou Boží pomocí jsme také překonali četné závady na našich lampičkách, a nakonec se nám úspěšně povedlo přinést požehnané světlo do Plzně, aniž by nám po cestě zhaslo. A tak i letos můžeme mít na vánočním stole svíčky zapálené ohněm přímo z Betléma.

Terka Chuchlíková