Dobývání Radyně 2015

Pokud jste to ještě neslyšeli, v sobotu 25. dubna 2015 nastalo zatím poslední obléhání hradu Radyně. Na stezce od Nové Plzně se kolem deváté hodiny ranní objevily více než dvě stovky pěšáků a neúprosně směřovaly k hradní bráně...

Jestli se obáváte o osud jedné z dominant Plzeňska, nervózně vyhlížíte tím směrem a zkoumáte, zda  Radyně ještě stojí, můžu vás uklidnit: Hrad při obléhání nedošel žádné úhony. Davy totiž tvořili současní a bývalí členové skautského střediska Ichthys, které tam oslavilo své 25. narozeniny. Programu se účastnili také rodinní příslušníci skautů, takže věkové složení přítomných bylo velice pestré.

Po úvodním pozdravu vedení střediska a německých hostů (Děkujeme za darovaný dort!) následovaly úkoly a hry připravené nejen pro světlušky, vlčata, skautky a skauty v lese vedle hradního parkoviště. Podle zaujatých výrazů dětských tváří soudím, že se lesní soutěže velmi líbily. Zaslouženou odměnu za splnění úkolů představoval výborný guláš servírovaný skautským cateringovým týmem do ešusů a jiných forem polního jídelního servisu. Vyvrcholením programu byla skautská poutní mše sloužená P. Didakem pod širým nebem s dominatou hradní zříceniny. Bohoslužbu zpestřilo originální káz& aacute;ní, bohatý hudební doprovod pod vedením Poutníků a řetězové čtení přímluv dětskými členy různých oddílů našeho střediska. I když středisková výprava na Radyni vzápětí skončila sestupem zpět do (Nové) Plzně či Starého Plzence, ještě dlouho poté v nás přetrvával velmi silný prožitek vzájemné sounáležitosti nejen v rámci střediska. Vždyť bylo velmi pěkné, jak se ke skautské mši pod Radyní připojovali se zvědavostí a zaujetím i náhodní kolemj(e)doucí. Děkujeme celému organizačnímu týmu za nevšedně strávený den, na který budeme rádi vzpomínat!

Ondřej Fábera, autor fotek: Pepa Krůta
publikováno ve zpravodaji Farní věstník, červen 2015