Hledejme cesty

„Tak co, jedeš zase do Rege?“ Typická otázka, která se vždy vynoří v půlce dubna. I letos to nebylo jiné, jen se pak vždy musel tázající opravit a říct: „Teda vlastně do Furthu... Teda vlastně z Furthu...“ Ano, letos to bylo opravdu trochu jiné než obvykle, leccos se změnilo, ale to hlavní zůstalo. Stále jsme měli možnost navazovat nové přátelské vztahy a neustále se pokoušet dát dohromady alespoň jednu smysluplnou německou větu, abychom se domluvili a měli ze sebe dobrý pocit. A letos to šlo velmi dobře, protože díky malému počtu panovala takřka rodinná atmosféra. Jen byla škoda, že nám nemohl biskup na cestu požehnat, protože byl, vcelku paradoxně, v Regensburgu.

Ve čtvrtek jsme přijeli v několika autech do staré známé tělocvičny ve Furth im Waldu a rádi využili zdejší bazén. Večer jsme strávili výbornou večeří, rozřazováním do rychlostních skupin a rodin a posléze míčovými hrami. Ráno nás přivítalo nepříznivé počasí s hustým deštěm, ale než jsme se nasnídali, pršet přestalo, takže jsme vyjížděli sušší. I přes počáteční lehké zmatky jsme dorazili všichni v pořádku na oběd do Merklína. Bohužel od oběda nás už štěstí opustilo a začalo pršet. V Plzni nás na konci dne čekalo překvapení v podobě přeplněného a nedostupného parkoviště ZČU, kam proudily davy lidí, kvůli koncertu konajícímu se večer.

V sobotu byl od rána připravený bohatý program. Myslím, že dopolední hra, kde jsme měli našim německým kamarádům ukázat Plzeňské památky v centru, byla velmi dobře vymyšlená, protože sama bych netušila, kolik věcí, kterými se můžeme pyšnit, v okolí náměstí vůbec máme. Na každém stanovišti jsme měli splnit nějaký úkol, což byl oříšek především pro naše dorozumívací schopnosti. Odpoledne jsme se pak rozdělili do několika skupin podle toho, kdo měl na co zrovna chuť. V nabídce se objevil lasergame, zoo, Techmánie nebo bowling. Celý den jsme zakončili společným grilováním v domečku u sv. Jiří, kde v místním kostele probíhala další den společná bohoslužba. Po nedělním obědě jsme se rozloučili a vyrazili domů. Velký dík patří hlavně organizátorům za to, že mohla tato akce proběhnout i za ztížených podmínek a s nižším počtem lidí než obvykle.

publikováno ve zpravodaji Farní věstník, červen 2015

Česko-něměcký fond budoucnosti

Akce proběhla také za podpory Česko-německého fondu budoucnosti.