Hledejme cesty XVIII

Přihlašování na letošní ročník česko-německé cyklistické výpravy, která proběhne od 28. května do 1. června 2014, bylo právě spuštěno. Hlásit se je možné na adrese www.hledejmecesty.cz, kde jsou také k dispozici další informace ohledně programu a průběhu celé akce.

Společná česko-německá jízda se koná již po osmnácté a každým rokem se setkávají čeští a němečtí účastníci, aby spolu „hledali cesty“ mezi Plzní a Regensburgem. Akce se letos uskuteční také i  jako poutní cesta na 99. německé katolické dny v Regensburgu.

Předběžný program

  • 28.5. - příjezd německých účastníků do plzně
  • 29.5. - přejezd Plzeň -> Furth im Wald
  • 30.5. - přejezd Furth im Wald -> Regensburg
  • 31.5. - programový den v Regensburgu v rámci katolických dnů
  • 1.6. - koupání v aquacentru v Řezně a návrat do Plzně

99. katolické dny v Regensburgu

Od 28. května do 1. června 2014 se konají Katolické dny již po 99., tentokrát v Řezně – srdci Bavorska. Poslední bavorský Katolický den proběhl v roce 1984 v Mnichově, v Řezně se konal naposledy v roce 1904, tedy přesně před 110 lety.

Katolické dny tak zavítají do jednoho z nejstarších měst v Německu. Málokteré německé město se může pochlubit takovým historickým dědictvím jako Řezno. Již za starých Římanů byl legionářský tábor Castra Regina jedním z nejdůležitějších strategických bodů na severní hranici římského impéria. Jako sídlo biskupů, vévodská a císařská pevnost, svobodné říšské město a domov slavných klášterů i rodů patřilo Řezno po staletí k nejvýznamějším městům Svaté říše římské. Historické centrum (nejmenší městská část „Stadtamhof“) je od roku 2006 zapsáno v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Obzvlášť důležité budou Katolické dny v Řezně pro dialog a setkání s našimi sousedy v Čechách. K dosažení dobrého a bohatého evropského sousedství je zapotřebí angažmá právě nás, křesťanů. Proto bychom na Katolické dny do Řezna chtěli zvlášť srdečně pozvat i naše české sousedy. 25 let od pokojné revoluce ve střední a východní Evropě zde budeme mít možnost se setkat a zažít společenství. Rádi bychom si společně položili otázky k budoucnosti našeho sousedství ve srůstající Evropě, slavili a modlili se. Některé části programu budou také překládány do českého jazyka. Zveme katolické hudební skupiny z Čech, aby se aktivně zapojily do programu. Těšíme se, že Vás na Katolických dnech budeme moci uvítat.

V rámci programu bude možno navštívit několik různých workshopů a akcí, program bude upřesněn. Více o něměckých katolických dnech můžete najít na www.katholikentag.de.