Na pomoc džungli

Poslední víkend před Velikonocemi patřil ve 42. oddílu Fénix a 43. oddílu Pardi společné skautské výpravě do Sušice. Celkem dvacet kluků a holek od těch nejmenších vlčat a světlušek až po dospělé vedoucí strávilo tento víkend na skautské základně, patřící sušickým skautům. Nabitý program plný her se nesl v duchu záchrany továrnou zdevastované džungle.

Hned po příjezdu se účastníci výpravy rozdělili na dva průzkumné týmy, Bílé tygry a Modré chobotnice. Nejprve bylo třeba sestavit mapu terénu, z níž bylo patrné, jaké nástrahy džungle průzkumníkům přichystá. Hned v sobotu dopoledne se vypravili po stopách nakaženého zvířete, aby vystopovali a zneškodnili zdroj znečištěné vody. Svou kreativitu pak mohli zúročit při výrobě amuletů z těsta. Po obědě se šlo na výlet po okolí, ale ani během něho průzkumníci nezaháleli. Vyluštění zašifrovaných kódů a následná přesnost při navigování robotů jim pomohly ke zneškodnění těžebních strojů, dobře mířená trefa šiškou pak byla klíčem ke zničení otrávených návnad na zvěř. Po náročném výletě a dobré večeři se pak ještě potmě vydali dobývat nenáviděnou továrnu. Tato noční hra na sušickém Vrchu Anděla Strážce, spočívající ve sfoukávání hlídaných svíček, měla díky úplňku nepřekonatelnou atmosféru. Na neděli pak kromě společné návštěvy mše svaté zbyla ještě poslední etapa hry, v níž bylo třeba pochytat zmutovaná zvířata a vyléčit je vlastnoručně namíchaným elixírem.

Po velmi vyrovnaném souboji se nakonec z vítězství radoval tým Bílých tygrů a na všechny účastníky čekala za jejich zásluhy sladká odměna. Plni zážitků z krásně stráveného jarního víkendu v podhůří Šumavy se pak všichni vlakem vrátili zpět do Plzně.

Honza Votava
publikováno ve zpravodaji Farní věstník, květen 2014