Výprava se skauty DPSG

V sobotu 3. 5. 2014 jsme ve složení Jakub Oliberius, Kateřina Bočková, Tomáš Brabec, Marie Brabcová ze 45. oddílu Poutníci vyrazili autem z Plzně do Regensburgu, kde nás čekala společná akce s našimi spřátelenými regensburskými skauty. Sešli jsme se v 10 hodin u katedrály a po společné zahajovací fotce jsme zamířili na nábřeží, odkud nás výletní loď s trefným názvem Regensburg odvezla ke známému monumentu Walhalla. Během třičtvrtěhodinové plavby, kdy nás hlas z reproduktorů upozorňoval v němčině a angličtině na významná místa podél Dunaje, jsme se dali do řeči s vedoucími německé skupiny a většina si dala svačinu.

Cílem plavby byla již zmíněná Walhalla. Je to budova v antickém stylu vystavěná v 19. století nad řekou Dunají. Její hlavní myšlenkou bylo a je symbolicky shromáždit všechny významné osobnosti německy mluvících zemí umístěním jejich busty či pamětní tabule ve vnitřních prostorách. Tento akt měl povzbudit národní vědomí Němců v době po porážce v napoleonských válkách. Dnes je možné ho chápat i jako symbol sjednocení lidí různých národností, což vystihuje i myšlenku této naší skautské akce, t.j. povzbudit česko-německou spolupráci a porozumění.

Na prohlídku památníku jsme sice nešli, ale pokochali jsme se výhledem na rovinatou krajinu v okolí Regensburgu a Dunaje. Po další společné fotce na schodech Walhally přišla na řadu seznamovací hra. Zapamatovat si jména všech 14 německých účastníků nebylo vůbec jednoduché, ale některá nám přeci jen v hlavě zůstala.

Poté jsme se pěšky vydali do vesnice Wenzenbach, kde byl naplánován nocleh německých a rozloučení s námi českými skauty. Většina cesty vedla lesem, a přestože nám počasí příliš nepřálo, chůzí jsme se zahřáli. Po nějaké době jsme zastavili na lesním rozcestí a rozdělali věci k přípravě oběda – instantní hráškové polévky, která ale nebyla v sáčku, jak jsme zvyklí z našich obchodů, ale v obalu a tvaru podobném šišce paštiky či salámu. Takto slisovaný prášek bylo nejprve potřeba rozdrtit a poté smíchat s horkou vodou. Nádobí, které jsme my čtyři neprozíravě nechali doma, nám bylo s ochotou zapůjčeno. Po obědě následovala krátká společná hra a šlo se dál. Další mezistanicí byla travnatá loučka v lese v blízkosti několika chat vybavená ohništěm, lavičkami, zařízením určeným ke grilování (totiž vysokou trojnožkou z dřevěných kůlů se zavěšeným roštem, která se stavěla nad ohniště) a zásobou suchého dřeva na oheň. Tady následovali další hry. Během jedné z nich jsme se naučili 6 výrazů z obou jazyků, a to mixér – Mixer, toustovač – Toaster, slon – Elefant, zvracející klokan – kotzendes Känguru a pračka – Waschmaschine. Mile překvapeni jsme zjistili, že někteří němečtí skauti, kteří se účastní i tradiční cyklojízdy Plzeň – Regensburg si díky jazykové animace na jednom z ročníků nesmazatelně pamatují slovíčka helma, pumpička a flaška :)

Následovalo slíbené grilování výborných bavorských klobásek, horký čaj a lehký déšť. Z této zastávky nás čekaly ještě přibližně dvě hodiny chůze lesem, než jsme za stmívání dorazili do Wenzenbachu. Společnou část akce jsme ukončili symbolicky poslední společnou fotkou u lípy, která byla vysazena při příležitosti česko-německého setkání před mnoha lety. Po rozloučení jsme byli odvezeni do Regensburgu, kde jsme přesedli do našeho auta a vyrazili domů.

Akce se nám líbila a doufáme, že se stane začátkem naší další česko-německé spolupráce.

Maruška Brabcová